Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

Diensttijd terug van weggeweest?

2 09 2021

Het woord ‘diensttijd’ doet denken aan vroeger, toen alle jongens in Nederland op hun achttiende eraan moesten geloven: of bij het leger, of als gewetensbezwaarde ergens anders aan de slag, fulltime!

Nu de dienstplicht alweer een hele tijd is afgeschaft omdat Nederland een beroepsleger heeft gekregen, worden sommige positieve kanten van de diensttijd toch wel gemist. Zo gingen jongeren in hun diensttijd - de jongens dan - eens een keer een tijd lang om met allerlei anderen met een heel andere achtergrond. Ze leerden ook serieus werken en verantwoordelijkheid nemen. En er werd aan persoonlijkheidsontwikkeling gedaan.

Vandaar dat er al een hele tijd stemmen opgaan om opnieuw een vorm van diensttijd in te voeren. Intussen is het de overheid ook opgevallen dat het aantal mensen dat vrijwilligerswerk doet langzaam maar zeker afneemt.

Daarom heeft de overheid nu besloten opnieuw een soort diensttijd in te voeren, maar dan vrijwillig en voor jongens én meisjes.

De bedoeling is dat jongeren zich minstens tachtig uur als vrijwilliger inzetten bij een maatschappelijke organisatie. Dit heet dan maatschappelijke diensttijd, afgekort: MDT.

Jongeren leren daardoor het vrijwilligerswerk goed kennen, wat er hopelijk toe leidt dat ze er in de rest van hun leven ook aan blijven meedoen. Maar natuurlijk ervaren ze ook de vele andere voordelen van vrijwilligerswerk, voor hun persoonlijke leven en hun toekomstige loopbaan!

Lees op deze website van de overheid meer over maatschappelijke diensttijd.